Slik ble lidenskapen en virksomhet

Eventyret begynte på Svalbard hvor flere titalls polfarere og eventyrere har lært å reise med hundeslede før ham. Derfra gikk veien tilbake til Hemsedal, hvor gjester får være med på opplevelsesrike hundesledeturer. Møt dyreelsker Johan Müller, hvis 47 hunder er en del av familien.

– Min første tur med hundekjøring var faktisk ikke i en slede, men i en vogn. De to hundene som var med meg var store og sterke, og det fascinerte meg, forteller Johan.

– De andre bare sendte meg av sted med dem, men jeg kunne ikke styre. Så hundene var ville, hoppet i innsjøen for å drikke vann og løp vilt etter et par ville reinsdyr som tilfeldigvis spaserte forbi. Da var det lite nytte å ha bremser, ler han.
Men heldigvis for Johan endte ikke turen hans i elva.

– Reinsdyrene løp til andre siden av elven. Etter å ha blitt dratt noen hundre meter av hundene kjente jeg på adrenalinet. Dette måtte jeg gjøre igjen! Når du får den åpenbaringen så blir det en veldig avhengighetsskapende sport. Det er på en måte alt du tenker på, sier Johan mens han mimrer tilbake til tiden i nord.
Johan kommer opprinnelig fra jordbærbygda Valldal på Vestlandet, like ved den kjente turistveien Trollstigen. Da han var rundt sju år gammel flyttet familien til Hemsedal, hvor han har tilbragt mesteparten av livet sitt siden.

– Jeg bodde på Spitsbergen i tre år. Det var også der jeg kjøpte mine første tolv eller tretten hunder, sier han.

– Jeg hadde faktisk ingen interesse for hundekjøring fra før av, dette var helt nytt for meg. Da jeg kjøpte de første hunder hadde jeg ingen ambisjoner om å starte en hel virksomhet. Det liksom bare ble sånn.

– Kompisen jeg kjøpte hundene av sa til meg “jeg ser hvor dette går”, og det gikk ikke å se seg tilbake etter det, ler Johan.
Selv om eventyret med hundekjøring begynte på Spitsbergen, har Johan og hundene alltid hatt en sterk forbindelse til Hemsedal. Kompisen som introduserte han for sporten var selv hemsedøl, og hadde bodd i bygda i mange år. Han ble også en slags mentor for Johan, og lærte ham mye om både hunder og hundekjøring. Videre var også alle hans første hunder født i Hemsedal. Kanskje var det denne tilknytningen som gjorde at Johan ville tilbake til stedet hvor både han selv og hundene hadde vokst opp.

– Jeg tok med meg hele flokken tilbake til Hemsedal, og hadde et lite slede-lag i et par år før jeg fikk mine første valper på gården, sier han. Siden 2003 har det vært minst 24 hunder på gården til alle tider.
Det er ute på hundesledetur i skog og fjell at Johan føler seg mest knyttet til hundene sine.

– De er 47 forskjellige individer med egne navn og personligheter. Du må stole på hundene, legger han kjærlig til. De er alle en del av hans etter hvert veldig store familie.

Hemsedal Husky

Etter å ha hjulpet en venn som jobbet i Hemsedal kommune med guidede turer, lanserte Johan sitt eget prosjekt; Hemsedal Husky – og vipps ble lidenskapen en virksomhet.

I starten tok Johan og en kompis med turister et par dager i uken på fritiden, men senere har det utviklet seg til en travel vintersesong for familien Müller.

Gjestene får besøke Johan på gården i vintereventyrlandet Huso, hilse på de ivrige hundene og kjøre sitt eget hundespann gjennom skogen, over frossent vann mot Skogshorn. For mange er det en scene som føles klippet rett ut av en eventyrbok. Ingen erfaring trengs for å prøve seg, bare lysten på å oppleve noe nytt og spennende. Gjestene kan bestemme selv om de vil kjøre og styre hundesleden, eller varme seg i reinsdyrpelsen i sleden og nyte utsikten over vinterlandskapet.

– Det er et lagarbeid mellom menneskene og hundene. Alle blir overrasket over hundenes kraft.
Men ikke la deg skremme av kreftene i spill, for alle hundene er sosiale og glade dyr som liker å få nye venner. Noe alle som har besøkt gården kan bekrefte.

– De liker mennesker og er veldig kosete.

Mange gjester kommer også tilbake til Hemsedal Husky år etter år etter å ha forelsket seg i opplevelsen av Hemsedal, vakkert dekket av knehøy glitrende puddersnø. Fra en varm hundeslede oppleves frosne trær og isete fjelltopper øyet så langt du kan se.

– Det er litt av pakken. Det å være ute i naturen, og føle en forbindelse med hundene og nyte utsikten, svarer Johan på spørsmål om hva som gjør hundekjøring i Hemsedal helt spesielt.
For selv Johan som har bodd i Hemsedal i store deler av livet, blir aldri vant til eller lei utsikten og omgivelsene. Selv om han sikkert har kjørt hundeslede-rutene tusen ganger!